Yoga

” Door yoga ontmoet je iemand die je wellicht nog niet kent, namelijk jezelf. “

” Jnanadeep “

Yoga is een weg tot bewustwording van het Zelf, datgene wat je werkelijk bent. Je bent niet de rusteloosheid in je geest, niet het fysieke lichaam en niet de gehechtheid aan alles wat je denkt te zijn of te bezitten.

De geest is een voor ons onbekend, ondefinieerbaar energielichaam. Het is de opslagplaats voor onderbewuste energieën in de vorm van gedachten, gevoelens en herinneringen. De geestelijke rusteloosheid die zo ontstaat, kan zich in het lichaam uiten als spanning en zelfs de disfunctie van bepaalde systemen veroorzaken.

Yoga geeft je de mogelijkheid om bewuster met je lichaam en geest in contact te komen. Door beoefening van yoga asana’s (houdingen), een juiste adembeweging en een goede ontspanning kun je de aanwezige spanningsvelden opheffen en het evenwicht herstellen.

Yoga heeft betrekking op alle facetten van je dagelijkse leven, zowel innerlijk als in relatie met de buitenwereld. Dat kan misschien het beste worden uitgelegd aan de hand van Raja Yoga, een van de meest essentiële onderdelen van de traditionele yoga. Het achtvoudige pad van Raja Yoga werd al twee eeuwen voor onze jaartelling beschreven door de Indiase wijze Patanjali.

Yama Uiterlijke beheersing
Ni Yama Innerlijke beheersing
Asana Beheersing van lichaam en geest
Pranayama Beheersing van de Prana of levenskracht
Pratyahara Het terugtrekken, losmaken van de zintuiglijke activiteit
Dharana Concentratie, energie bundelen
Dhyana Meditatie, bewust worden van de eenheid, los van de dualiteit
Samadhi Verblijven in je eigen Ultieme Werkelijkheid (hoogste kennis)

Binnen het totaalbeeld van de integrale of traditionele yoga is Raja Yoga, evenals Karma, Bhakti en Jnana yoga een onderdeel. De yoga die in de lessen wordt gegeven, staat in het Westen ook wel bekend als Hatha Yoga.

Yoga is in zijn volledige omvang niet met een paar woorden uit te leggen. Het heeft betrekking op het gehele menszijn, op alle niveaus: lichamelijk, geestelijk en energetisch. Het werkt in op het bewustzijn, het onderbewuste en het bovenbewustzijn en brengt je in contact met de oneindige kosmos en de daarin werkzame energie.

Dat zal uiteindelijk leiden tot een Zelfbewustzijn waarin de hereniging heeft plaatsgevonden met dat wat je bent. Dat Wat Is.

Vereniging Yogadocenten Nederland

Afdeling van de Divine Life Society Rishikesh India

Meld je aan voor een gratis proefles

We raden aan eerst een proefles te volgen voor je besluit tot inschrijving.