Deel :

YOGA MUDRA

Mudra, wat is dat nou precies?

De meesten kennen wel de handmudra’s, een stand van de vingers en handen die je bijvoorbeeld tijdens een mediatie inneemt of die in de Yogales voorbij komt tussen de ãsana’s door, zoals de Dhyana Mudra; duim tegen de zijkant van de wijsvinger nagel en van de rest van je vingers maak je een kommetje.

Heb je wel eens werkelijk gevoeld wat Dhyana Mudra doet? 

Dhyana betekent ‘schouwen’, het woordloos schouwen van wat er is. Door deze handmudra aan te nemen word je aandacht direct gebracht naar Brumadhya, het punt op je voorhoofd net boven de neuswortel. Brumadhya wordt ook wel de 10e poort genoemd, het is de poort boven alle andere 9 openingen die het lichaam heeft, waardoor je via je zintuigen contact maakt met de buiten wereld; je ogen, je oren, je neus, je mond en de 2 openingen in je bekkenbodem. Via deze openingen stroomt de energie naar buiten om verbinding te maken met wat er buiten je is. Brumadhya is juist het punt waarin de energie naar binnenstroomt, om zo geleidelijk aan steeds meer contact te maken met je Zelf, gezeteld in het centrum van je hoofd in Ajna Chakra.

Maar er is meer!

Naast de handmudra’s zijn er ook mudra’s die een combinatie zijn van een ãsana, ademoefening, Pranayama en/of een Bandha. Mudra betekent ‘verzegelen’. Het brengt je naar binnen, het verzegelt je energie in je systeem, waardoor er een mate van rust kan ontstaan omdat de energie niet meer wegvloeit via de zintuigen naar buiten.

Herken je dat, dat als je bent gaan zitten voor je meditatie dat het nog zo onrustig in je hoofd is? Dat er nog zoveel gedachten je aandacht vragen?

Probeer dan eens eerst de Yoga Mudra. Beoefen deze eens zo’n 5 tot 10 minuten voor je meditatie.

Hoe beoefen je de Yoga Mudra.

1. Kom zitten in meditatiehouding. Ontspan het lichaam en sluit de ogen. Brengen de armen achter de rug met de wijsvingers in elkaar. Laat de armen ontspannen liggen op de rug.

2. Breng de aandacht naar Muladhara chakra, het 1e chakra gelegen in je bekkenbodem. Wanneer het lichaam inademt ga je met aandacht door het ruggenmergkanaal naar Ajna chakra, het 6e chakra gelegen in het centrum van het hoofd. Houd de adem even vast terwijl je gericht blijft in Ajna chakra.

3. Bij de uitademing ga je met aandacht weer terug naar Muladhara chakra. Herhaal dit een paar keer.

4. De volgende stap is, is dat je bij de uitademing langzaam naar voren buigt met je voorhoofd (wellicht) op de grond raakt of richting de grond. Heel belangrijk hierin is dat je met je zitbotjes je mediatie kussen of bankje blijft zitten. Niet forceren! De ruimte ontstaat vanzelf. Probeer niets af te dwingen.

5. Volg tijdens deze beweging nog steeds met aandacht de energiestroom van Ajna chakra neerwaarts tot Muladhara chakra.

6. Houd de adem even buiten en blijf op Muladhara concentreren. Kom dan met een langzame inademing weer omhoog en volg met aandacht de energie opwaarts naar Ajna chakra.

7. Probeer langzaam, ontspannen en met aandacht te bewegen. Herhaal deze beweging een paar keer.

8. Tot slot blijf je in de voorwaartse houding met je voorhoofd op of richting de grond. Richt nu de aandacht in Brumadhya chakra op het voorhoofd.

9. Kom na enkele minuten weer omhoog. Leg je handen in Dhyana Mudra, concentreer je op Brumadhya chakra en wees stil en schouw.

Het mooie van de Yoga Mudra is dat de wervelingen (energiebewegingen geladen met een gedachte, gevoel, herinnering of wat dan ook) in je hoofd direct via Brumadhya de aarde in getrokken worden, waardoor het nog rustiger wordt van binnen. 

Zo zijn er vele mudra’s die allemaal hun eigen specifieke diepe uitwerking hebben. Om de mudra’s goed te leren, om ze op de juiste wijze te combineren met Pranayama en Bandha’s is aan te raden om de mudra’s te leren onder begeleiding.

Interesse en nieuwsgierig? In het weekend van 17 t/m 19 maart is er een retraite bij Leonardushoeve waarin we stap voor stap de benodigde Pranayama’s, Bandha’s en daarna in combinatie met de juiste houding gaan leren en beoefenen, zodat je zelf de diepe uitwerking van de mudra’s kan ervaren. Lees hier meer over de retraite.

Wil je meer weten over meditatie? Lees en luister dan meditatie 1, meditatie 2 en meditatie 3.

 

Andere posts :

Jans 45 jaar Yogales

Zaterdag 25 juni was er een jubileum feestje in het Yogacentrum; Jans beoefent 54 yoga, geeft 45 jaar yogales en al bijna 40 jaar de yogadocenten opleiding. De leerlingen van de huidige docentenopleiding hebben een gedicht geschreven. Als cadeau hebben we geld ingezameld voor het UNHCR. Er is een bedrag

yogacentrum de Haan Bussum - blog karma overgave

Karma voor dummies

‘What goes around comes around.’ Zelfs Justin Timberlake schreef er een liedje over. Het woord ‘karma’ is velen van ons in meer of mindere mate wel bekend, maar wat betekent het nu werkelijk? Welke wereld gaat er achter dit begrip schuil en nog belangrijker: hoe kunnen we er mee omgaan?

yoga, Bussum, zomeryoga, zomerlessen

Retraite: Yoga & Ademen, Ademen & Levenskracht

Op een prachtige locatie, de Leonardushoeve, Mag ik een weekend in stilte vertoeven. Na een warm en liefdevol welkom genieten we gezamenlijke van brood met soep, En dan gaat de stilte in voor de hele groep. Het programma is prachtig opgebouwd, Met mooie oefeningen en theorie wordt het onderbouwd. Voelen,