Winter: herstel je innerlijke balans

Winter yoga - Centrum de Haan Bussum

Deel :

De blaadjes zijn van de bomen, de dagen zijn gekort en als we geluk hebben kleuren de straten wit; het is weer (bijna) winter!  Dit seizoen is een prachtige periode om werkelijk tot rust te komen. We stomen ons klaar voor een nieuwe periode van groei en bloei.

De natuur komt tot rust en de dagen worden korter. In deze tijd wordt je lichaam aangespoord mee te gaan in dit ritme van meer rust, meer slaap en minder activiteit, minder drukte. In deze periode van inkeer vervullen de nier- en blaasmeridianen een belangrijke rol. Deze meridianen zijn tevens het meest actief in de winter.

De nier-meridiaan

Door rust en ontspanning krijgen de nieren de kans om extra energie te verzamelen. Deze energie wordt in de nieren opgeslagen als een soort ‘buffer’. Zo is er in tijden van veel activiteit, groei, herstel of stress voldoende energie voorhanden.

“Je nier-energie is van belang bij inspanning en kan weer opladen bij de ontspanning.

Wij hebben echter als gevolg van onder meer de druk van de samenleving en kunstlicht de neiging om tegen deze richting van de natuur in te gaan. We houden ons drukke en actieve leven aan en blijven op een dag langer ‘aan staan’. Er kan daardoor een disbalans ontstaan tussen inspanning en ontspanning. Gevolg is dat je gaat interen op je basis energie, je nier-energie.

“Alle vormen van disbalans – denk hierbij ook aan angst, stress en de zogenaamde winterdip – putten de nieren in meer of mindere mate uit.”

De blaasmeridiaan

Ook voor de blaasmeridiaan, die langs de wervelkolom loopt, is een goede balans tussen inspanning en ontspanning van groot belang. Bij een disbalans zoals in een stressvolle periode komt de blaas-energie onder spanning te staan. Doordat je je letterlijk en figuurlijk schrap zet om je te wapenen tegen de buitenwereld gaan je lange rugspieren zich overmatig aanspannen. Met, als meest voorkomend, rugklachten tot gevolg.

“In stressvolle periodes word je alerter en richt je aandacht zich naar buiten, terwijl de winter-energie juist naar binnen wil keren. Deze overgang gaat vaak met stress gepaard, waardoor nier- en blaasmeridiaan overbelast kunnen raken.”

Hoe je jezelf een handje kunt helpen?

Door jezelf de rust te geven waar je lichaam en geest om vragen. Geef lekker toe aan de behoefte om te slapen, te rusten, uit het raam te staren of met een boek onder een deken te kruipen. En natuurlijk kunnen regelmatig yoga en meditatie beoefenen je hierbij ondersteunen, door de innerlijke balans te herstellen en je weer terug bij jezelf te brengen.

Ondersteunende ãsana

Voor de winterperiode is er een aantal ãsana’s dat je kunt beoefenen, met een weldadige uitwerking op je systeem. Één hiervan, een kriya, die zowel op de blaas- als op de niermeridiaan voordelig werkt, zullen we met jullie delen, zodat jullie jezelf ook thuis een boost kunnen geven dezer dagen.

Kriya

  1. Kom staan met de voeten een voetbreedte uit elkaar.
  2. Breng bij een inademing de armen langs het hoofd en buig lichtjes achterwaarts.
  3. Bij een uitademing eerst de armen los,  dan het hoofd los en buig dan vloeiend voorover.
  4. Kom bij de inademing weer omhoog en wanneer romp en hoofd recht staan breng je weer de armen langs het hoofd en buig je lichtjes achterwaarts.
  5. Zorg dat de lengte van de in- en uitademing de snelheid van het lichaam bepalen! Maak er één vloeiende beweging.
  6. Herhaal enkele malen.

Andere posts :

Centrum de Haan Yoga en Meditatie Mala

Meditatie voor dummies: deel 2

Na in onze eerdere blog geleerd te hebben wat meditatie nu eigenlijk is, hoe het werkt en hoe je heel praktisch kunt beginnen, is de volgende stap, te weten waar meditatie nu eigenlijk over gaat. Wat betekent meditatie eigenlijk écht, en waar is het nu precies goed voor? Wat kan

Maak je Ego te Vriend

Maak je Ego te Vriend Als we kijken naar ons denken zul je waarschijnlijk opmerken dat er in ons hoofd voortdurend gesprekken worden gehouden. Er is of er zijn altijd wel onderwerpen waar we ons druk om maken en voor we het weten zijn we verstrikt geraakt in een web

winter, een periode van verstilling

De kortste dag, 21 december, het begin van de winter, althans volgens de astronomische kalender. We gaan vanuit een periode van inkeer en verval naar de stilte en verstilling. Kijk maar naar de natuur, de energie heeft zich teruggetrokken, de bomen hebben hun blaadjes laten vallen. Net zoals de natuur