winter, een periode van verstilling

Deel :

De kortste dag, 21 december, het begin van de winter, althans volgens de astronomische kalender. We gaan vanuit een periode van inkeer en verval naar de stilte en verstilling. Kijk maar naar de natuur, de energie heeft zich teruggetrokken, de bomen hebben hun blaadjes laten vallen. Net zoals de natuur tot rust komt en terugkeert naar de Essentie, is het ook voor ons zinvol om eens stil te staan en naar binnen te keren en te reflecteren. Te verwerken wat je hebt meegemaakt, loslaten van je niet meer nodig hebt om daarna vooruit te kijken om plannen te maken voor het nieuwe jaar.

De periode van verstilling hebben we nodig in de rust weer op te laden, zodat er weer voldoende kracht en energie is om in de lente weer de cyclus van groei en bloei te starten.

In de winter maant de natuur en je lichaam je aan om rustiger aan te doen. De dagen zijn kort en de nachten lang, met de bedoeling om als mens mee te gaan in dit ritme.  Helaas zijn we in onze samenleving geneigd om steeds maar door te gaan, ook als de natuur ons aangeeft om te vertragen.

NIER & BLAAS MERIDIAAN

De nier en blaas meridiaan zijn het meest actief in de winter. De winterperiode is het ideale moment om je energie, en met name je nier-energie, weer op te laden. De nieren worden gezien als de centrale bron van alle vitale levensenergie. De nieren kunnen energie opslaan, zodat in tijden van veel activiteit, groei, herstel of stress er voldoende energie is.

WATER

Water is het element die gerelateerd is aan de winter en de blaas- en niermeridiaan. Water is belangrijk voor het functioneren van het lichaam, die uit meer dan 75% uit water bestaat. Water is in een constant proces bezig om ons lichaam schoon te houden. Dit gebeurt via de nieren. Water stroomt door ons lichaam en neemt overal afvalstoffen mee. Water helpt bij het verteringsproces en zorgt ook voor een goede controle van de temperatuur (door middel van zweten). Ook onze gewrichten lopen alleen soepel door de aanmaak van gewrichtsvloeistof en in al ons weefsel(cellen) is vloeistof aanwezig. Er is geen enkele lichaamsfunctie, geen enkel proces dat zonder water kan functioneren.

Een eigenschap van water is BEWEGING. Beweging staat voor loslaten, flexibiliteit, verandering, transformatie, voortgang. Door de beweging van het water te volgen, door los te laten en mee te gaan met de stroom van het leven kom je terecht in een harmonie, balans, stilte en verstilling. Alles wat met water te maken heeft (zoals wisseldouches, badderen, voetbad, je lichaam scrubben onder de douche, zwemmen …) kan je in deze periode deugd doen. Hou je voeten lekker warm. De niermeridiaan begint onder de voetzool, vandaar dat ook veel blaasklachten ontstaan vanuit koude voeten.

BALANS of ONBALANS

Is er balans in de blaas- en nier energie ervaar je een sterke mate van wilskracht, doorzettingsvermogen en moed. Terwijl bij een onbalans je juist bang kan zijn om de controle te verliezen, weinig vertrouwen te ervaren wat kan omslaan in angst.

VOEDING

Als het kouder wordt heeft je lichaam verwarmende voeding nodig om voldoende energie op te kunnen wekken. Bij verwarmende voeding kun je denken aan peper, kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat, kurkuma, curry en koriander. Begin de dag met een warm ontbijt. Drink regelmatige warme dranken en verwarm het fruit. Kies voor (biologische) wintergroentes, zoals bijvoorbeeld boerenkool, zuurkool, rode kool, spruiten, pastinaak, peen, prei, schorseneren, (zoete) aardappel. Deze groentes hebben langere tijd nodig om te groeien en bevatten dus veel meer energie. Maak gebruik van verwarmende bereidingstechnieken zoals stoof- en sudderpotjes, stamppotten of ovenschotels.

Drink voldoende water. De winter organen nier en blaas, zijn verbonden met het water element, dus drink genoeg water. Drink dit op kamertemperatuur of warm, in ieder geval nooit koud. Het verwarmen van het koude water naar 37 graden kost je lichaam veel energie.

Kort om, trek je eens vaker terug, vooral is die innerlijke behoefte er is. Verwen jezelf en je lichaam met warm water en geniet van de verstilling.

Andere posts :

Leestip: De Weg van de Boog

De WEG VAN DE BOOG van Paulo Coelho Wie kent hem niet?! Paulo Coelho, een indrukwekkende schrijver met al vele boeken op zijn naam. Het centrale thema van zijn boeken is de zoektocht van de mens naar harmonie en vrede met het universum. De symboliek in zijn boeken is subliem.

Centrum de Haan - Dhyana Mudra - Yoga & Meditatie

Meditatie voor dummies: deel 1

Als je om je heen kijkt zie je het tegenwoordig steeds meer: meditatie. In yogascholen, op allerlei cursussen, tijdens retraites en zelfs online kun je nu leren mediteren. Het is een oud gebruik, maar zowaar hartstikke hip! Maar wat ís het nu eigenlijk? Hoe ga je simpelweg zitten in stilte?

Polariteitsoefeningen

Waarom polarisatie oefeningen in deze tijd van disbalans

Op dit moment is er veel disbalans in de wereld als gevolg van een actief virus. In korte tijd was er veel angst en onzekerheid voelbaar in de atmosfeer waarin je zomaar meegesleurd kan worden of op een of andere manier van uit balans raakte. Disbalans in de atmosfeer. Wat