‘Waarom slaap ik zo slecht met volle maan? En waarom voel ik me dan zo onrustig?’ Een veelvoorkomend verschijnsel! De verschillende standen van de maan hebben behoorlijke invloed op ons en op de natuur. Hoe zit dat met al die maanstanden en (hoe) kun je er je voordeel mee doen? Lees mee!
Laten we beginnen met de wetenschap dat de maan geen licht geeft, de maan reflecteert slechts licht. De maan brengt wél maanenergie of ook wel yin-energie voort, een verkoelende, ontspannende, regenererende energie. De zon, als tegenhanger, geeft yang-energie af, een verwarmende, activerende, opzwepende energie. Beide energieën hebben wij als mens in ons, en we voelen ons het meest senang als deze energieën in balans zijn. De maan en de zon hebben invloed op ons en op alles om ons heen; denk maar eens aan de energie die je kunt krijgen van een fel schijnend voorjaarszonnetje, of aan het feit dat eb en vloed louter door de maan wordt geregeld.
“De maan geeft geen licht, de maan reflecteert licht”
Wanneer het licht van de zon verdwijnt ’s nachts (en er minder yang-energie gereflecteerd wordt) kunnen we ons beter overgeven aan de energie van de maan en komen we in rustmodus terecht, om vervolgens in te slapen. Zo is het ook dat hoe meer zonlicht de maan weerkaatst – en dit is optimaal tijdens volle maan – hoe meer yang-energie we als mens binnenkrijgen. Dit betekent dat een minderheid aan yin-energie en een meerderheid aan yang-energie ons beïnvloeden, zo dat we mogelijk slechter slapen, ons onrustig voelen of last krijgen van stemmingswisselingen. Wist je dat het erop lijkt dat er meer ongelukken gebeuren en meer baby’s geboren worden tijdens volle maan?
Volle maan brengt zeker niet alleen het slechtste in ons naar boven. De activerende yang-energie zet ons aan tot actie en zorgt letterlijk voor ‘leven’. Dit is een prachtig natuurverschijnsel; plantjes gaan door hun meest vruchtbare periode, er komen meer baby’s ter wereld, kinderen kunnen bij uitstek verwekt worden en op persoonlijk niveau kunnen we een boost geven aan onze transformatie.
Synchronisatie van de maanstanden met de menstruatiecyclus
Een duidelijk verschijnsel tijdens volle maan – en tijdens alle maanstanden – is de synchronisatie met de menstruatiecyclus van de vrouw. De maan draait in 28 dagen om de aarde, zo ook duurt een gemiddelde menstruatiecyclus 28 dagen. Wanneer een vrouw helemaal in contact met de natuur leeft, zonder de stress en het kunstmatige licht en ritme van onze huidige maatschappij, ovuleert ze bij volle maan en menstrueert ze bij nieuwe maan. Dat betekent dat nieuw leven bij uitstek verwekt kan worden tijdens volle maan, en dat nieuwe maan, waarin de rustige yin-energie de overhand heeft, kansen biedt om terug te trekken, op te laden en je te laten inspireren.
Dit loopt gelijk aan de innerlijke fasen in de menstruatiecyclus. Tijdens de ovulatie is de vrouw meestal levendig, energiek en naar buiten gericht, tijdens de menstruatie emotioneel en meer naar binnen gericht. De fasen tussen menstruatie en ovulatie in bouwen, kortgezegd, van het een naar het ander. Dit is volledig in overeenstemming met de maanstanden tussen volle en nieuwe maan in. Zo zie je maar; we zijn van origine één met de natuur!
“Het woord ‘maand’ komt van maan”
De verschillende maanstanden
Om je een uitgebreide sessie astrologie te besparen; kortgezegd worden de maanstanden bepaald door de hoeveelheid (zon)licht die weerkaatst wordt door de maan. Let op: dit gebeurt ook overdag, alleen zien we het dan meestal niet. De yin/yang-verschuiving werkt dan wel door.
Op een rijtje zijn dit de belangrijkste maanstanden:
- – Nieuwe maan: de maan reflecteert geen licht van de zon en is geheel donker. Door de heersende yin-energie voelen we ons rustiger van binnen, slapen we beter of langer en doen we vooral nieuwe, frisse energie op. Dit is een mooie tijd om inspiratie op te doen, op te ruimen en nieuwe plannen te maken.
- – Wassende maan: de maan begint tijdens deze periode steeds meer licht te reflecteren. Deze periode is erg geschikt om de nieuw opgedane energie tijdens nieuwe maan in beweging te zetten. Zaadjes die geplant zijn tijdens nieuwe maan kunnen nu geoogst worden, gemaakte plannen kunnen uitgevoerd worden. De wassende maan kan een soort frisse, lenteachtige energie voortbrengen.
- – Volle maan: de maan reflecteert geheel het licht van de zon. We hebben door de ruime hoeveelheid yang-energie meer energie, kunnen onrustiger zijn en slechter of korter slapen en bijvoorbeeld meer piekeren of stemmingswisselingen ervaren. Tegelijkertijd kunnen we goed door oude patronen heen breken en ergens flinke kracht achter zetten (zowel innerlijk als extern).
- – Afnemende maan: de maan begint steeds minder licht te reflecteren, op weg naar de geheel donkere nieuwe maan. Na het hoogtepunt van volle maan laat deze periode ons langzaam van buiten naar binnen keren. Onze energie wordt weer wat rustiger en is uitstekend geschikt om los te laten. Dat waar we tijdens volle maan eventueel doorheen gebroken zijn, kunnen we nu achter ons laten.
“Het Engelse woord ‘lunatic’ stamt af van het Latijnse woord Luna voor maan; vroeger werd gedacht dat de gekte ontstond door de maaninvloed. ”
Loslaten door rustvol gewaarzijn
Leef je in bewustzijn met de extra yang-energie in de tijd rondom volle maan, dan kun je het ultieme eruit halen. Zo kun je deze energie gebruiken om bewust te transformeren. Je kunt je richten op oude patronen die je wilt doorbreken, en dat bij volle maan daadwerkelijk en bewust uitvoeren. Door de yang-energie kan oud zeer in onrust en spanning omhoog komen; als je je hier van bewust bent en het er kan laten zijn hoeft dat geen probleem te zijn. Als je het aanschouwt en doorleeft zonder je ermee te verbinden geef je het ook de kans weg te vloeien. De kunst is alles wat volle maan met zich meebrengt te omhelzen. Als je zacht kunt blijven onder de soms heftige omstandigheden van deze maanstand kun je ook een hoop doorbreken, om tijdens de afnemende maan daadwerkelijk los te laten.
Laat volle maan dus in je voordeel werken! En slaap je wat minder tijdens volle maan? Geen paniek; dan slaap je tijdens nieuwe maan gewoon lekker een uurtje extra 😉