Retraite: Yoga & Ademen, Ademen & Levenskracht

yoga, Bussum, zomeryoga, zomerlessen

Deel :

Op een prachtige locatie, de Leonardushoeve,

Mag ik een weekend in stilte vertoeven.

Na een warm en liefdevol welkom genieten we gezamenlijke van brood met soep,

En dan gaat de stilte in voor de hele groep.

Het programma is prachtig opgebouwd,

Met mooie oefeningen en theorie wordt het onderbouwd.

Voelen, ervaren en naar binnen keren,

Om over ademen en de levenskracht te leren.

Samen zingen van mantra’s en helende klanken,

Dat is waar ik Jans en Joanna voor wil bedanken.

Zij geven een veilig bedding in dit proces,

Wil je dit ervaren dan ben je bij centrum de Haan op het juiste adres.

Janine 

«  Ontspannen volledig ademen is ontspannen en volledig leven  »

Yoga is uiteindelijk die situatie creëren waarin er een volledig ontspannen adembeweging kan plaatsvinden, vrij ademen en vrij leven.

Het ademen is een oneindige golfbeweging die geen begin, midden en geen eind kent. Hoe ver je ook zal reiken in de kosmos, naar welk universum dan ook, overal is die golfbeweging aanwezig als manifestatie van de Essentiële Kracht of Levenskracht. Zonder die beweging en de kracht er van, is er niets mogelijk. Geen bestaan, geen groei en geen einde. De golvende Kosmische beweging in ons lichaam is waarneembaar als de adembeweging.

Het doel van de adembeweging is de Levenskracht door ons lichaam te geleiden en de drie hoedanigheden continu in beweging te houden. De drie hoedanigheden zijn het scheppende (Brahma), in standhoudende (Vishnu) en het veranderende, oplossende (Shiva). Deze krachten zijn altijd in ons lichaam werkzaam. Denk daarbij aan het steeds vernieuwen van onze lichaamscellen, het scheppende principe (Brahma). Denk daarbij hoe het lichaam voortdurend in beweging is, verandert en in standgehouden wordt (Vishnu). Denk daarbij ook aan het lichaam hoe het op een zeker moment in een degeneratie proces komt en ophoudt te bestaan (Shiva).

We spreken over het algemeen van ademhalen alsof het iets is wat je doet. Probeer maar eens niet te ademen, dat lukt je niet. Daarbij relateren we het ademen aan opname van zuurstof en afgifte van koolstofdioxide. Dit echter beslaat maar 30% van de hele adembeweging. De adembeweging is veel ruimer en gaat veel dieper dan dat.

De inademingbeweging begint van nature in de bekkenbodem onder de Levenskrachtsbron. Deze beweging stimuleert de continue stroom van Levenskracht door de drie grote energiebanen (Sushumna, Ida en Pingala) en houdt daardoor ook de Chakra’s in beweging. Vanuit de draaiende chakra’s stroomt het verder door het lichaam via de zenuwvlechten, klieren, organen uiteindelijk via steeds subtielere netwerken tot in elke lichaamscel. Zo wordt dus feitelijk het hele lichaam van energie voorzien, gestimuleerd door inademing. Vervolgens vindt er uitwisseling plaats in alle lichaamscellen om door middel van het uitademen weer te ontladen. Tijdens het ontladen wordt de verbruikte maar ook de overtollige energie afgevoerd via hand en voetchakra’s naar de aarde. Dit hele proces is en blijft autonoom aangestuurd door de Essentiële Kracht zelf. Zo ademt en leeft het in en door ons.

Tijdens de retraite hebben we naast de theoretische uitleg ook de  adembeweging  ervaren, beoefend en doorleefd. Door middel van: het gewaar zijn en masseren van de longmeridiaan en dikke darm meridiaan; het beoefenen van de volledige adembeweging; het beoefen van Ãsana’s om de verschillende delen van de adem te stimuleren; en door Nadi Shodan Pranayama hebben wij kunnen voelen hoe de energie het lichaam binnenstroomt en een zuiverende werking heeft op de grote energiebanen.

De volledige yoga-adembeweging bestaat uit: buik-, flank- en borstadembeweging. Je begint rustig in te ademen en vanuit je bekkenbodem en laat je buik omhoogkomen. Je ademt verder in en je laat je ribben zijwaarts uitzetten en tenslotte hef je je sleutelbeenderen en schouders iets op. Breng hierbij de hoofd lichtjes naar achteren om ruimte te maken voor de adem in de longtoppen. Dan adem je rustig weer uit, je trekt je buikspieren daarbij in, je ontspant je flanken en dan adem je helemaal uit. Probeer tot een vloeiende, ritmische beweging te komen, niet geforceerd, niet te langzaam.

Dit herhaal je 5 maal in je eigen tempo. Je kunt deze adembeweging elke dag toepassen, als ontspanning en oplading van je energie. De longen worden gereinigd, alle cellen worden van zuurstof voorzien en je zenuwstelsel komt tot rust.

Wil je de volledige adembeweging zelf beoefenen en ervaren volg de aanwijzingen van Joanna door hier op te klikken

Andere posts :

Centrum de Haan herfst yoga

Herfstvakantie! Een periode van inkeer

Het weer slaat om, de temperaturen dalen, de blaadjes vallen weer van de bomen en de natuur ontluikt weer een nieuw kleurenpalet. De herfst is aangebroken – en heeft ons heel veel te bieden. Gelijk met het vallen van de blaadjes trekt ook de energie in ons zich geleidelijk terug.

Leestip: De Weg van de Boog

De WEG VAN DE BOOG van Paulo Coelho Wie kent hem niet?! Paulo Coelho, een indrukwekkende schrijver met al vele boeken op zijn naam. Het centrale thema van zijn boeken is de zoektocht van de mens naar harmonie en vrede met het universum. De symboliek in zijn boeken is subliem.

yogacentrum de Haan Bussum - blog karma overgave

Karma voor dummies

‘What goes around comes around.’ Zelfs Justin Timberlake schreef er een liedje over. Het woord ‘karma’ is velen van ons in meer of mindere mate wel bekend, maar wat betekent het nu werkelijk? Welke wereld gaat er achter dit begrip schuil en nog belangrijker: hoe kunnen we er mee omgaan?