Het effect van ãsana op je organen

Yogacentrum de Haan Effect van asana op je organen blog

Deel :

Herken je dat, een warme of koude stroom door je lijf? Tintelingen? Of soms ineens jeuk op bepaalde plekken, nadat je een ãsana hebt beoefend? Dit kan allemaal resultaat zijn van de effecten die ãsana heeft op je organen. Hoe je van ãsana naar jeuk komt? Laat ons je meenemen op deze weg.

Hoe zat het ook alweer?
Door een ãsana in te nemen met je lijf oefen je een bepaalde werking uit op zowel het fysieke als het energetische lichaam. Nu is de energetische werking al in eerdere blogs (de werkelijke betekenis van ãsanavraag van een leerling) uitgelicht, echter is de werking op het fysieke lichaam net zo noemenswaardig. Zo oefen je door bepaalde houdingen druk uit op bepaalde organen, wat een effect creëert binnen het orgaan.

Zo neme men de klassieke Sfinx-houding. Bij deze ãsana, waarbij je met je buik op de grond ligt en met een deel van de romp omhoog komt, ondersteund door de ellebogen, wordt er druk uitgeoefend op de nieren, die zich aan de achterkant van het lichaam en ongeveer midden in je rug bevinden. Door de buiging van de Sfinx komt er wat stuwing op de nieren waardoor de energie in de nieren in eerste instantie wat stagneert. Als de houding vervolgens losgelaten wordt, gaat de energie die stagneerde als reactie juist veel heviger stromen. Zo geef je in dit geval je nieren als het ware een ‘boost’. Afvalstoffen worden, in het geval van de nieren, sneller uit het bloed gefilterd en uit het lichaam verwijderd.
Hoe vaker je dit herhaalt, hoe optimaler deze organen uiteindelijk kunnen gaan werken en hoe duurzamer de werking wordt.


“Als de houding losgelaten wordt, gaat de energie die stagneerde als reactie juist veel heviger stromen. Zo geef je je nieren een ‘boost’!“

Reacties vanuit de organen
Het (heviger) gaan stromen van energie kan voelbaar zijn als een warme of koude stroom door je lijf, of als tintelingen. Maar er kunnen ook andere effecten ontstaan. Als de lever bijvoorbeeld gestimuleerd wordt, wordt deze automatisch aangespoord om meer afvalstoffen af te voeren. Deze afvalstoffen komen dan los en worden soms via de huid afgevoerd. Dit kan op de huid jeuk veroorzaken. En zo kun je dus zomaar, al yoga-end op de mat, ineens jeuk krijgen!
Wanneer de nieren ook deze afvalstoffen, die de jeuk veroorzaken, gefilterd hebben, verdwijnt de jeuk vanzelf.

Na de asana: rust(vol gewaar)
Dit verhaal is natuurlijk een mooie reminder voor het feit dat de korte rustpauze na een ãsana misschien wel net zo belangrijk is als de ãsana zelf. Want in deze rustpauze (meestal in Tadãsana of Savãsana) geef je ruimte aan de energie om te gaan stromen, en aan de organen om weer op gang te komen, en de hernieuwde stroom van energie te adapteren. Niet vergeten rustvol gewaar te blijven! 😉

Andere posts :

6 boekentips voor je zomer!

Zin om tijdens je vakantieperiode geïnspireerd te worden? In het zonnetje, aan het zwembad of languit op de bank mooie en interessante verhalen tot je te nemen? Toe aan voeding voor je ziel? Nu we weer massaal op vakantie kunnen én gaan zijn wat tips voor fijn leesvoer wel op

yoga, Bussum, zomeryoga, zomerlessen

Yoga in de zomerperiode: het hoe en wat over onze zomerlessen

Gedurende deze zomer blijven we, in tegenstelling tot voorgaande jaren, open! Met dank aan een aantal vrijwilligers die de lessen gedurende 4 weken over kunnen nemen, kunnen alle lessen gewoon doorgaan en kan iedereen z’n lessen blijven volgen. We vinden het fijn dit aan te kunnen bieden, aangezien het virus

Yogacentrum de Haan Bussum / maan en yoga

Vraag van een leerling:

‘Waarom slaap ik zo slecht met volle maan? En waarom voel ik me dan zo onrustig?’ Een veelvoorkomend verschijnsel! De verschillende standen van de maan hebben behoorlijke invloed op ons en op de natuur. Hoe zit dat met al die maanstanden en (hoe) kun je er je voordeel mee doen?