Het effect van ãsana op je organen

Yogacentrum de Haan Effect van asana op je organen blog

Deel :

Herken je dat, een warme of koude stroom door je lijf? Tintelingen? Of soms ineens jeuk op bepaalde plekken, nadat je een ãsana hebt beoefend? Dit kan allemaal resultaat zijn van de effecten die ãsana heeft op je organen. Hoe je van ãsana naar jeuk komt? Laat ons je meenemen op deze weg.

Hoe zat het ook alweer?
Door een ãsana in te nemen met je lijf oefen je een bepaalde werking uit op zowel het fysieke als het energetische lichaam. Nu is de energetische werking al in eerdere blogs (de werkelijke betekenis van ãsanavraag van een leerling) uitgelicht, echter is de werking op het fysieke lichaam net zo noemenswaardig. Zo oefen je door bepaalde houdingen druk uit op bepaalde organen, wat een effect creëert binnen het orgaan.

Zo neme men de klassieke Sfinx-houding. Bij deze ãsana, waarbij je met je buik op de grond ligt en met een deel van de romp omhoog komt, ondersteund door de ellebogen, wordt er druk uitgeoefend op de nieren, die zich aan de achterkant van het lichaam en ongeveer midden in je rug bevinden. Door de buiging van de Sfinx komt er wat stuwing op de nieren waardoor de energie in de nieren in eerste instantie wat stagneert. Als de houding vervolgens losgelaten wordt, gaat de energie die stagneerde als reactie juist veel heviger stromen. Zo geef je in dit geval je nieren als het ware een ‘boost’. Afvalstoffen worden, in het geval van de nieren, sneller uit het bloed gefilterd en uit het lichaam verwijderd.
Hoe vaker je dit herhaalt, hoe optimaler deze organen uiteindelijk kunnen gaan werken en hoe duurzamer de werking wordt.


“Als de houding losgelaten wordt, gaat de energie die stagneerde als reactie juist veel heviger stromen. Zo geef je je nieren een ‘boost’!“

Reacties vanuit de organen
Het (heviger) gaan stromen van energie kan voelbaar zijn als een warme of koude stroom door je lijf, of als tintelingen. Maar er kunnen ook andere effecten ontstaan. Als de lever bijvoorbeeld gestimuleerd wordt, wordt deze automatisch aangespoord om meer afvalstoffen af te voeren. Deze afvalstoffen komen dan los en worden soms via de huid afgevoerd. Dit kan op de huid jeuk veroorzaken. En zo kun je dus zomaar, al yoga-end op de mat, ineens jeuk krijgen!
Wanneer de nieren ook deze afvalstoffen, die de jeuk veroorzaken, gefilterd hebben, verdwijnt de jeuk vanzelf.

Na de asana: rust(vol gewaar)
Dit verhaal is natuurlijk een mooie reminder voor het feit dat de korte rustpauze na een ãsana misschien wel net zo belangrijk is als de ãsana zelf. Want in deze rustpauze (meestal in Tadãsana of Savãsana) geef je ruimte aan de energie om te gaan stromen, en aan de organen om weer op gang te komen, en de hernieuwde stroom van energie te adapteren. Niet vergeten rustvol gewaar te blijven! 😉

Andere posts :

Leestip: De Weg van de Boog

De WEG VAN DE BOOG van Paulo Coelho Wie kent hem niet?! Paulo Coelho, een indrukwekkende schrijver met al vele boeken op zijn naam. Het centrale thema van zijn boeken is de zoektocht van de mens naar harmonie en vrede met het universum. De symboliek in zijn boeken is subliem.

Yogacentrum de Haan Bussum - Loslaten

Loslaten in 3 stappen

‘Laat het los,’ ‘laat gaan, joh’ of ‘let it go!’ Het wordt je soms naar je hoofd geslingerd alsof het iets is wat je, hoppa, op commando kunt bewerkstelligen. Wat zou dat heerlijk zijn!Maar kan dat wel? Wat is loslaten eigenlijk en, nog belangrijker, hoe ‘doe’ je het? Wat is

Centrum de Haan herfst yoga

Herfstvakantie! Een periode van inkeer

Het weer slaat om, de temperaturen dalen, de blaadjes vallen weer van de bomen en de natuur ontluikt weer een nieuw kleurenpalet. De herfst is aangebroken – en heeft ons heel veel te bieden. Gelijk met het vallen van de blaadjes trekt ook de energie in ons zich geleidelijk terug.