De ware betekenis van ãsana: ‘houding’ op de mat én daarbuiten

Yogacentrum de Haan Bussum

Deel :

Tadãsana, Savãsana, Trikonãsana – op de yogamat komen we verschillende ãsana’s tegen met allemaal een eigen, soms nogal ingewikkeld klinkende naam. In het Sanskriet – een oeroude taal – betekent ãsana letterlijk ‘houding’.

Uiteraard denken we dan gelijk aan de fysieke houding die je met het lichaam op de yogamat aanneemt. Dit is de meest letterlijke betekenis van het woord ‘ãsana’. Er ligt in deze simpele term echter nog heel veel meer diepgang en wijsheid opgeslagen.
Lees je mee?

Innerlijke houding op de mat
Tijdens het beoefenen van ãsana op de mat is je innerlijke houding minstens zo belangrijk als de houding die je aanneemt met je lichaam. Zo leer je bijvoorbeeld je grenzen aan te voelen, zacht voor jezelf te zijn en naar je lichaam te luisteren.

Ook leer je de waarnemer te worden van je eigen innerlijke wereld. Wanneer je met je lichaam een ãsana beoefent komen wervelingen (gedachtes, gevoelens en herinneringen, zowel positieve als negatieve) omhoog; deze mogen door jou als waarnemer met een zuiver, rustvol gewaar-zijn beschouwd worden zonder je ermee te verbinden. Vanzelf zullen deze wervelingen dan wegebben.
Dit is een effectieve manier van met je karma omgaan, want door gewaar te zijn lost je karma (de wervelingen die omhoogkomen) het snelst op.

“Tijdens het beoefenen van ãsana op de mat is je innerlijke houding
minstens zo belangrijk als de houding die je aanneemt met je lichaam.”

Innerlijke houding buiten de mat
De dingen die je leert op de mat zul je op een gegeven moment vanzelf gaan toepassen in je dagelijkse leven. Als je op de mat goed naar de grenzen van je lichaam luistert, zul je buiten de mat ook steeds beter je grenzen stellen. Als je zacht kunt zijn voor jezelf op de mat, zul je ook buiten de mat steeds zachter met jezelf omgaan. Als je jezelf (weer) vindt op de mat, vind je jezelf ook in het leven vanzelf weer terug. En hoe meer oefening als waarnemer op de mat, hoe meer je de ervaringen in je dagelijkse leven rustvol kan waarnemen, waardoor je het effectiefst met je ervaringsveld (karma) om kan gaan, en je het soepelst een weg door je leven kan banen.

In feite is iedere ervaring die je tegenkomt in het leven een ‘ãsana’, of je nu een frietje bestelt bij de snackbar, een ritje in een rollercoaster rijdt of ruzie maakt met je geliefde. Als je leert welke houding aan te nemen, kun je al je ervaringen in meer eenvoud doorleven. Op de mat leer je te accepteren wat er is, gewaar te zijn (in het hier en nu), om te gaan met de weerstand die je in jezelf tegenkomt en altijd te blijven vertrouwen op wat er is (en wat nog moge komen). Dit is de beste houding voor een yogales, maar ook voor het leven. Immers is een yoga ãsana niet meer dan een ervaring in een leven bomvol grotere en kleinere ervaringen, ofwel; een afspiegeling van het leven.


“Op de mat oefen je het leven te leven. En zo wordt ãsana ook wel ‘levenshouding’.”


Ãsana en meditatie

Uiteraard ontwikkelen we naast de juiste innerlijke houding met yoga ãsana ook de vaardigheden van het lichaam. Het lichaam wordt naarmate we ons innerlijk ontwikkelen én ãsana op de mat beoefenen steeds sterker, flexibeler en evenwichtiger. Alle ãsana op de mat heeft oorspronkelijk, op het fysieke vlak, uiteindelijk één einddoel: het langdurig en gemakkelijk kunnen zitten in een goede meditatiehouding. Het pad van yoga is er in principe op gericht men tot zelfverwerkelijking te brengen, en een onmisbare stap in dit proces is meditatie.

Om tot een goede meditatie te komen is een geschikte houding (uiteraard ook innerlijk!) fysiek nodig zodat de energie optimaal door de energiekanalen, en met name door het grootste energiekanaal in de wervelkolom (Sushumna) kan stromen. Wellicht ken je de lotushouding wel; gekruiste benen met beide voeten óp het andere been gelegd. Hoe meer we ons ontwikkelen, hoe gemakkelijker we in die houding of een andere geschikte houding terecht zullen komen.

Dit gaat in eerste instantie over je innerlijke ontwikkeling, want je lichaam is een afspiegeling van je innerlijke wereld. Flexibel van binnen, flexibel van buiten. Zacht van binnen, zacht van buiten. Krachtig van binnen, krachtig van buiten.

Zo binnen, zo buiten.
En via ãsana op de mat gaan we via buiten naar binnen.

Andere posts :

Polariteitsoefeningen

Waarom polarisatie oefeningen in deze tijd van disbalans

Op dit moment is er veel disbalans in de wereld als gevolg van een actief virus. In korte tijd was er veel angst en onzekerheid voelbaar in de atmosfeer waarin je zomaar meegesleurd kan worden of op een of andere manier van uit balans raakte. Disbalans in de atmosfeer. Wat

Yogacentrum de Haan Effect van asana op je organen blog

Het effect van ãsana op je organen

Herken je dat, een warme of koude stroom door je lijf? Tintelingen? Of soms ineens jeuk op bepaalde plekken, nadat je een ãsana hebt beoefend? Dit kan allemaal resultaat zijn van de effecten die ãsana heeft op je organen. Hoe je van ãsana naar jeuk komt? Laat ons je meenemen