Deel :

De 25ste Retraite: Een Jubileum

Op vrijdagmiddag 18 maart reden we onder een stralende zon naar Belfeld, Limburg. De Leonardushoeve (kloosterboerderij) was even uitnodigend als altijd. In de prachtige tuin stonden de eerste bloemen in bloei en over de bomen hing al een groene gloed, de voorbode van het voorjaar. Heerlijk om weer hier te zijn, een weekend helemaal weg van alles. In rust en stilte.

Het onderwerp van wat de 25ste retraite was: ‘Loslaten en ontmoeten’.  We hadden er zin in. Inclusief Jans en Joanna, waren we met 31 personen en pasten we met gemak in de grote zaal. Even was het hilarisch omdat Jans moest wennen aan praten in een microfoon. Jans en Joanna hadden weer hun eigen mooie sfeer gemaakt, waardoor het voelde als thuiskomen.

Na een lichte avondmaaltijd startte om 20 uur het programma.  Eerst een stukje theorie, vanuit de Bhagavad Gita en de Yoga Sutra’s van Patanjali. Jans vertelt over de strijd die Arjuna heeft te voeren tegen zijn neef Duryodana. Arjuna staat voor de vrijwillige en oprechte zoeker in ons en zijn neef staat voor onze gehechtheid aan zowel onze goede als onze slechte eigenschappen. De vrijwillige zoeker gaat op zoek naar: wie ben ik? Het onvrijwillige deel van de mind zal ons zo vaak als mogelijk voor de voeten lopen en ons tegenhouden en weg van onsZelf. Het is de innerlijke strijd die wij aan mogen gaan tegen al onze gehechtheden.

Als geen ander kan Jans de eeuwenoude Yoga filosofie en psychologie vertalen naar onze huidige wereld en uiteindelijk naar onszelf.  Want wie ben ik, met al mijn voorkeuren en afkeer. De aantrekkingskracht van de aarde die tot uitdrukking komt in mijn gedrevenheid onder invloed van de drie universele krachten: de vertragende, versnellende en altijd op zoek  naar balans. De uitnodiging is gewaar te zijn wat er zich in mij afspeelt. Ik mag handelen in eenvoud, zonder me te hechten aan wat het me oplevert. Dan kun je loslaten, des te meer je loslaat, des te stiller het wordt. En in die stilte ontmoet je diegene die je in diepste wezen bent.

De behandelde theorie mochten we ervaren in de yoga ãsana’s, pranayama ’s en meditaties. Fijn om weer mantra’s te kunnen zingen onder begeleiding van een harmonium. We hebben genoten van de gastvrijheid van de Leonardushoeve en de rust en balans die, terwijl het weekend voortschreed, ontstond.

De beste retraite ooit!!

Andere posts :

Leestip: De Weg van de Boog

De WEG VAN DE BOOG van Paulo Coelho Wie kent hem niet?! Paulo Coelho, een indrukwekkende schrijver met al vele boeken op zijn naam. Het

Yogas Citta Vrtti Nirodhah

Hebben jullie het mooie nieuwe kunstwerk van Bernard van Hemert in het Yogacentrum al bewonderd? De titel van het kunstwerk is ‘Yogas Citta Vrtti Nirodhah’

Yoga Mudra

YOGA MUDRA Mudra, wat is dat nou precies? De meesten kennen wel de handmudra’s, een stand van de vingers en handen die je bijvoorbeeld tijdens