spacer spacer

Swami Chidananda Yoga Centrum


Het yogacentrum bestaat al 37 jaar onder leiding van Jans de Haan. Daarvoor had hij drieŽnhalf jaar een centrum in Drenthe. Eigenlijk is hij al zijn hele leven bezig met yoga, hij werd als kind zelfs de gymzaal uitgestuurd omdat hij de ‘verkeerde’ oefeningen deed: naar later bleek, waren dat al yogaoefeningen.

 

Midden in een redelijk succesvolle maatschappelijke carriŤre gaf Jans van de ene op de andere dag zijn baan op. Hij wist nog niet wat hij ging doen, maar de sterke behoefte aan een zinvolle, spirituele invulling van zijn leven liet hem geen andere keus.

 

Kort na deze beslissing werd hij door ziekte geveld en kwam hij, via een advertentie in de krant, terecht bij een yogalerares. Yoga bleek letterlijk een verademing. Door omstandigheden had zijn lerares al snel een vervanger nodig en zij wilde graag dat Jans die taak op zich zou nemen. Hij verzette zich vergeefs tegen het plan: zij was ervan overtuigd dat hij het moest doen.

 

Tijdens de allereerste yogales zei een heldere, duidelijke stem in hem: ‘Dit is wat je kunt, dit is wat je moet doen.’ Het lesschema voor 52 weken, al geheel uitgeschreven, belandde in de prullenbak. Sindsdien heeft hij nooit meer een les voorbereid, maar gaat bij zijn lessen uit van het moment, gebruikmakend van zijn enorme kennis en ervaring en geÔnspireerd door Swami Sivananda.

 

Jans kwam ook in contact met mensen die de alternatieve geneeskunde uitoefenden en schreef zich in voor de opleiding ‘Touch for health’. Hij begon een praktijk en gaf ook zelf les in deze methode. Er volgden nog vele opleidingen, van sportmassage tot natuurgeneeskunde en natuurlijk yoga. Het centrum heeft dan ook twee pijlers: yoga en natuurgeneeskunde.

 

Zeven jaar onder leiding van Narayana Kiekens aan de Sivananda Yoga Academie in Aalst, voelden als een echte thuiskomst. Via de ashram in Aalst kwam Jans ook in aanraking met de Divine Life Society in India, waar het centrum sinds 1996 bij is aangesloten. Om het tienjarig bestaan van deze band luister bij te zetten, heeft Jans besloten om het centrum op te dragen aan een van de grootste yogi’s van deze tijd: Sri Gurudev Swami Chidananda Maharaj, kortweg Swami Chidananda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spacer
Centrum de HaanSwami Chidananda